Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród szerokich alternatyw, jakie proponuje kuchnia europejska na główną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, kolorów oraz spora porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie smaki
Typowemu Polakowi włoska restauracja, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.
Klasyczne posiłki włoskie
Pasty to baza włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają pasty w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wyobrazić sobie składniki których nie można dołączyć do makaronu. Krakow Restaurant Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy drobiowe oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.
Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona włoska pizza to niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To również lasagne, tortellini, piada i szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film