dobra mozzarella

Pyszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Ewidentnie, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a wnikliwie z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jednakowoż też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają absolutnie innowacyjnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jednak równocześnie nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem nieczęsto zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest wybitnie specyficzne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w wyjątkowych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest bezustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne

mozzarella   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu normalni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w zasadzie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy także mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa oraz receptura są napisane na listę produktów chronionych oraz tradycyjnych.

mozarella

Skąd więc wziąć innowacyjny, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do sprawdzonych delikatesów. Trzeba jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie mnóstwo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy tradycyjnego sera mozzarella możemy powiedzieć jedno – ściśle mówiąc warto dopłacić i nasycać się pysznym smakiem.