Zwykło się sądzić, że jeżeli dobra kwa to bez żadnych zahamowań arabica, ale ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest drogi i dominujący na świecie? Z jakiej przyczyny tak bardzo skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

dobry sklep z kawę
Czym jest arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany również kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma gruntownie rozmaite potrzeby i może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego towary, innymi słowy kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna i krzewy są niezwykle pokrewne, to jednak się różnią.
kawa z peru
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie oraz cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najprzyzwoiciej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest z reguły poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina prosperuje prawie przez cały rok i uwielbia ciepło, wskutek tego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych między wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest nadzwyczaj odporny na warunki pogodowe, kocha ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą totalnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Dlaczego Arabica jest najlepsza?
Gatunek określany mianem Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, bowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna i aromatyczna. Jednakże co ważne dla jej handlowej wartości, nadzwyczaj łatwo ją integrować z aromatami, skutkiem tego czasami wzbogacona posmakiem czekoladowym lub korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica należałoby przeczytać dogłębnie skład artykułu, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko uzupełnieniem.